Intervjui

Emisija: Na kraju dana – 10.05.2024

Gostujući na TVE poznati novinar i publicista Šeki Radončić kazao je da se stanje bivšeg specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića, koji već 28 dana štrajkuje glađu u pritvoru, dramatično pogoršalo. 

“Nažalost imam loše vijesti. Njegovo stanje se danas dramatično pogoršalo” kazao je Radončić juče u emisiji “Na kraju dana”.

On je istakao da mu je saopšteno da Katnić jako loše izgleda. 

“Fizički je to iscrpljen čovjek, prepolovljen čovjek. Psihički je on uspio da da izjavu, ali jako loše izgleda. Otežano je govorio i ne može da stoji na nogama. Ujutru u 6 sati se navršava 28 dana. Znači, pune četiri sedmice štrajkuje glađu, plus ne konzumira ni vodu, i posljednji je čas, ako već nije zakašnjeno, da se Milivoje Katnić hitno prebaci u Klinički centar”. 

Radončić apelovao na VDT-a Milorada Markovića da izda obavezujuće uputstvo da se Katniću omogući da se brani sa slobode. 

“Pošto to neće očigledno da uradi Specijalni državni tuživac Vladimir Novović, da to uradi VDT Marković Milorad, koji je sarađivao sa Milivojem Katnićem i da izda obavezujuće upustvo Novoviću da dozvoli da se Katnić brani sa slobode. Odnosno, da uradi ono što je Ivica Stanković uradio u slučaju Kneževića i u slučaju Andrije Mandića, kada je izdao nalog, obavezujuće upustvo, da se ti ljudi brane sa slobode” jasan je Radončić. 

Radončić je istakao da je Milivoje Katnić sve ovo predvidio i da se sve tako i desilo. 

“Pokazalo se da neće imati fer i pravedno suđenje, niti sudski postupak. Znao je 2020. čim je stupila oslobodiločka vlast na tron. 
Milivoje Katnić je protivno stavovima Venecijanske komisije penzionisan. Prvo smijenjen, potom penzionisan. 
I kako je sve kulminirao, Saša Čađinović, njegova desna ruka, je isto smijenjen. Dragan Radović, šef specijalnog policijskog odjeljenja, isto smijenjen. Sve je kulminiralo, naravno, njegovim hapšenjim, čim je došlo novo rukovodstvo u Specijalno državno tužilaštvo. To je, naravno, Milivoje Katnić kao pametan čovjek predvidio.” 

Radončić je mišljenja da će se Katnić za svoju čast boriti svim dozvoljenim sredstvima, te da je izabrao štrajk glađu, jer očigledno je bilo da ne može da se izbori redovnom procedurom.