Anti Spin

In the clutches of the Kremlin

The latest events in Montenegro bring the Russian GRU back into focus. The infamous Russian military intelligence service in charge of coups, assassinations, poisonings, hybrid actions and aggression, cyber attacks, destabilization…

Ovoga puta cilj Rusije je inoviran, ali jednako opasan: blokirati put Crne Gore u EU, iskompromitovati njen položaj kao članice NATO, pripojiti je Srbijii “rusko-srpskom svetu” i u konačnici preko Srbije izaći na crnogorsko more. I tamo zaigrati kazačok. I moravac.

STARI IGRAČI

Novi pokušaj tihog državnog udara u Crnoj Gori Kremlj izvodi uz pomoć istih igrača kao i 2016. godine: zvaničnog Beogada, SPC, proruskih partija, medija i koalicija koje sada vladaju Crnom Gorom, marionetskog premijera Zdravka Krivokapića. I, naravno, njegovog novog duhovnog gurua mitropolita Joanikija.

Očigledno je: Osovina Moskva – Beograd ovoga puta je kao trojanskog konja u Crnu Goru ubacila Srpsku pravoslavnu crkvu. Oprobanog nosioca agresivnog srpskog nacionalizma i šovinizma, koji je iza sebe ostavio, samo u posljednjem ratu na prostoru SFRJ, stotine hiljada mrtvih i ranjenih, te milione raseljenih ljudi.

Upućeni znaju mračnu ulogu jastreba Joanikija u pokušaju državnog udara 2016. godine i njegove snažne veze sa Rusijom.

Na Ostrogu se te 2016. godine nalazio glavni štab i glavno sabirno mjesto najistaknutijih rusko-srpskih zavjerenika, koji su zaštićeni manastirskim zidinama, omertom sveštenika, poslaničkim imunitetom i kriptovanim telefonima obavljali završne pripreme za državni udar.

Tokom suđenja bivšem generalu srpske žandarmerije Bratislavu Dikiću predočeni su neoborivi dokazi da je tokom svoje neprijateljske misije u Crnoj Gori boravio na Ostrogu.

No, zbog procjene da bi ulazak policije u Ostrog i Joanikijevo procesuiranje dodatno iskomplikovalo ionaku eksplozivnu bezbjednosnu situaciju odustalo se od te nakane. Uz to se prodjenilo da već ima dovoljno dokaza protiv zavjerenika.

Prije neki dan Antena M je objavila da je uoči skandaloznog ustoličenja Joanikija na Cetinju, pored agenata srbijanske BIA, ključnu ulogu „imao i jedan visokorangirani pripadnik GRU (ime poznato redakciji), zaposlenu Ambasadi Rusije u Crnoj Gori“.

Riječ je, navode izvori Antene M, o obavještajcu GRU koji je „imao bliske odnose sa pokojnim mitropolitom Amfilohijem, a u još čvršćim je vezama sa njegovim nasljednikom Joanikijem“.

Navode Antene M nije demonatovala ni ruska ambasada u Podgorici, niti Joanikije.

ŠTA POKAZUJU PODACI

Po saznanjima podgoričkog Centra za istraživačko novinarstvo the dokument.me riječ je o pripadniku Jedinice GRU 29155.

Pripadnici te jedinice obučavaju se u 161. Centru za specijalnu obuku GRU. Neke grupe operativaca i u posebnom kampu u Čečeniji.

A da je riječ o ljudima spremnim na terorizam i ubijanje, pored paklenog plana u Crnoj Gori 2016. godine, kada je planirano i ubistvo Mila Đukanovića, govore sljedeći podaci:

  1. Češka je protjerala 18 agenata GRU sa diplomatskim pasošima zbog dokaza da su Anatolij Čepigov i Aleksandar Miškin umiješani u podmetanje eksplozije u skladištu municije na jugu Češke. Kada su, 2014. godine, poginula dvojica čeških vojnika.
  2. Britanci su otkrili da su Čepigov i Miškin u stvari agenti GRU, Ruslan Boširov i Aleksandar Petrov, optuženi za pokušaj ubistva Sergeja Skripalja i njegove kćerke u Solcberiju.
  3. Agenti Jedinice GRU 29155su, između ostalog, učestvovali i u pokušaju ubistva trovanjem bugarskog proizvođača oružja Gebreva i njegovog sina, te u neredima u Moldaviji. Finansirali su talibane da ubijaju pripadnike međunarodnih snaga u Avganistanu.
  4. Sajber jedinice GRU, poznate kao Jedinice 26165 i 74455, poznate su po hakovanju servera Hilari Klinton i plasiranju njenih privatnih prepiski u zapadnim medijima…

Pošto bi se nabrajanje ovakvih i sličniha kcija GRU pretvorilo u telefonski imenik, prosto je nemoguće dau aktuelnu hibridnu agresiju na Crnu Goru nijesu uključeni i pripadnici pomenutih ruskih elitnih sajber jedinica.

LAVROV NIJE OSTAVIO DILEMU

Da se Rusija direktno miješa u unutrašnje stvari jedne članice NATO, arogantno je demonstrirao i ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov. Oglasio se samo pet dana prije skandaloznog ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju.

I nije smirivao strasti, iako su prijetile izbijanjem građanskog ratau Crnoj Gori. Već je „bratski” dolio benzin na vatru izjavom „da SAD imaju za cilj uništenje pravoslavlja i pravoslavnog jedinstva u svijetu”, te da „takve pokušaje vidimo na Balkanu, gdje je Srpska pravoslavna crkva na meti snažnih napada”.

Pet dana nakon Joanikijevog ustoličenja na Cetinju, ponovo se Lavrov oglasio izjavom da je „Crnogorska pravoslavna crkva dio Srpske pravoslavne crkve”.

No, tek nakon što je identičnu izjavu ponovio i mitroplit Ilarion Alfejev, rukovodilac Odjeljenja za spoljne crkvene poslove Moskovske patrijaršije, replicirao je crnogorski predsjednik Milo Đukanović.

Potencirajući da su„time potvrđena otvorena priznanja ministra Lavrova da Ruska crkva služi državnim interesima Ruske Federacije u inostranstvu” i da su „oni u odnosu na našu zemlju i anticrnogorski i antipravoslavni.”

PUTIN ĆUTI, VUČIĆ SE HVALI

Vladimir Putin mudro ćuti, ah što on misli govori njegov trbuhozborac Lavrov.

No, Aleksandar Vučić nije izdržao da se ne pohvali direktnim miješanjem Srbije u unutrašnje stvari jedne članice NATO. Podsjetimo se ikako:

„BIA je cijelu noć obavještavala rukovodstvo Srbije o događanjima u Crnoj Gori, odnosno na Cetinju”, izjavio je Vučić.

Što nije čudo. Desetine agenata BIA svakodnevno rovare po Crnoj Gori prije i nakon dolaska nove vlasti A kada BIA nešto radi u Crnoj Gori ioko nje, to znaju ruski GRU i FSB. Pogotovu nakon što je BIA očišćena od iskusnih agenata koji su u Beogradu 2016. godine pratili ruske agente.

Naime, BIAje tada dokumentovala ulazak i boravak dvojice ruskih agenata u Srbiji, tajno snimajući kontakte Šišmakova i Popova sa zavjerenikom Sašom Sinđelićem. Dio tih dokaza predat je crnogorskim tužiocima i prezentiran na suđenju za pokušaj državnog udara u Crnoj Gori.

No, samo dvadesetak dana nakon neuspjelog puča, odlikovani agenti BIA, koji su radili na tom slučaju, ekspresno su penzionisani. Odnosno, deset dana nakon iznenadnog dolaska u Beograd Nikolaja Patruševa, šefa svih obavještajnih službi Rusije. I njegovog sastanka u četiri oka sa Vučićem 26. oktobra 2016. godine.

Koji mjesec kasnije, šefu srbijanske tajne policije Aleksandru Đorđeviću je, godinu danaprije isticanja roka, preko noći prekinut mandat. Na njegovo mjesto je postavljen Bratislav Gašić.

Nakon posjete Patruševa Vučiću, tužilaštvo Srbije je prestalo da sarađuje u predmetu državni udar sa kolegama iz Crne Gore i počelo da opstruiše čitav slučaj.

Kakav je argument Patrušev uperio u čelo Vučiću nije poznato, ali je od tada Vučko postao Putinova pudlica.

RUSKA METLA U ANB-U

Nakon instaliranja proruske Vlade u Crnoj Gori ruska šapa je ščepala dvojicu krunskih svjedoka u podgoričkom procesu. U paničnom strahu da će ga Rusi ubiti, krunski svjedok Saša Sinđelić je pobjegao iz Srbije u Crnu Goru. Iako je znao da će biti isporučen Hrvatskoj i da će sljedećih dvadeset i jednu godinu provesti iza rešetaka zbog ubistva njenog građanina Mirka Fotesa.

Drugog svjedoka Paja Velimirovića srpski agenti su, kako su objavili kosovski mediji, kidnapovali na Kosovu i odveli u Srbiju. Potom je odveden u zatvor, kako bi promijenio iskaz dat pred sudom u Podgorici. Nije poznata njegova dalja sudbina.

Ruska osveta je potom obuhvatila i aktere sprečavanja pokušaja državnog udarau Crnoj Gori.

Ekspresno je sa mjesta direktora crnogorskog ANB-a smijenjen Dejan Peruničić. U paketu sa njim smijenjen je i šef kontraobavještajnog sektora ANB-a Luka Bulatović, formacijski zadužen za sprečavanja stranih uticaja u Crnoj Gori, pa time iruskog.

Sječa crnogorskih kadrova po „antiruskojliniji” u ANB-u nastavljena je smjenom načelnika sektora za borbu protiv terorizma Danila Grozdanića. Sa svojih pozicija zbrisani su i načelnik podgoričkog centra ANB-a Bojan Vukčević i Miloš Vujisić, zadužen za sektor koji se bavi ruskim uticajem i agenturom u Crnoj Gori.

U toku je i suđenje Dejanu Peruničiću i njemu podređenom agentu za tajno praćenje Srđanu Pavićeviću. Zbog navodnog krivičnog djela zloupotrebe službenog položaja.

Ruska metla u ANB-u Dejan Vukšić čisti crnogorsku službu nacionalne bezbjednosti i po dubini. Nepodobni su prebačeni da službuju u najudaljenije gradiće na sjeveru Crne Gore, kako bi se od njih iznudilo da sami daju otkaze.

“SAJBER UBICE“

Na udaru ruskih osvetnika našli su se i specijalni državni tužilac Milivoje Katnić i specijalni tužilac Saša Čađenović. Zbog njihove smjene promijenjeni su i usvojeni Tužilački zakoni, iako nijesu dobili zeleno svijetlo Venecijanske komisije i EU. Nasilu se pokušava izabrati novi Tužilački savjet, koji bi po ultimatumu proruskog DF smijenio Katnića i njegov tužilačko-policijski tim.

Potom bi uslijedila nova hapšenja po Crnoj Gori. Naravno, po već pripremljenim spiskovima. Ako i taj dio ruske osvete uspije, Crna Gora će uskoro postati ruski Gulag.

Na vrhu piramide ruske osvete svakako se nalazi Milo Đukanović. Stoga se pristupilo pokušaju političke likvidacije crnogorskog predsjednika. Agenti GRU potpomognuti kolegama iz Jedinice 29155 i „sajber ubicama” iz Jedinica 26165 i 74455, sa vojskom rusko-srpskih botova pucaju na Đukanovića na društvenim mrežama i proruskim medijimau Crnoj Gori.

Jezikom mržnje, raznim podmetanjima i komentarima na račun targetiranih ljudi i grupa, ruski specijalci za hibridne ratove kreiraju javno mnjenje po ukusu Kremlja.

Njihova ciljna grupa su mlađi čitaoci, koji ne prepoznaju specijalni rat i na koje se sofisticiranom propagandom može lakše uticati.

A koliko pažnje Kremlj pridaje propagandnoj manipulaciji svojih botova, njihovim raspravama i komentarima najbolje je pokazao ambasador Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini. N. E. Igor Kalabuhov u razgovoru za Klix.ba(4. avgust 2021) preporučuje čitanje komentara kao ozbiljnu literaturu. Pa kaže:

„Najviše volim komentare čitalaca… ponekad se u primjedbama pojedinih učesnika rasprava mogu vidjeti duboke, čak i aforistične misli I to je od velike pomoći za razumijevanje posebnosti nacionalne psihologije, posebno mlađe generacije.”

Ne čudi zašto ruski ambasador, za razliku od ozbiljnih ljudi koji se gnušaju nad većinom komentara na portalima i društvenim mrežama, reklamira čitanje takve „literature”: rusko-srpski botovi su, bez konkurencije, najjači na Balkanu. Veliku Ameriku su o jadu zabavili, a kamoli malu Crnu Goru.

Dobro koordirana hibridna agresija i njeni pogubni rezultati pokazuju da se Crna Gora nalazi u raljama GRU. No, aktuelna kvislinška crnogorska vlast, zbog svog najamničkog mentaliteta, nesposobnosti, korumpiranosti ucjena i straha i ne pomišlja da se suprotstavi Kremlju, koji preko te iste vlade, SPC i Srbije upravlja Crnom Gorom.«