Tekstovi

ISPLELI KORPU ZA „PJESNIKA“: Policijski starješina na FB aludirao da se sa Radončićem treba obračunati cirkularom po ugledu na Belivukov klan!?

Za one koji nijesu možda upućeni, ovaj razgovor bi izgledao kao banalan, ali u policijskom i kriminalnom žargonu “cirkular“, “frezer“, “radionica“, “korpe“ su termini koji se vezuju za kriminalni klan Veljka Belivuka, čiji su pripadnici koristili upravo ove alate da sjeku tijela svojih žrtava. “Radionicama“ su označavana mjesta na kojima se to radilo, a u korpama su odnosili ostatke njihovih tijela.

Novinar i publicista Šeki Radončić nakon objavljivanja teksta pod naslovom “Vlada pada, a Abazović želi napustiti četničko kolo” našao se na meti mnoštva ogavnih uvreda, što je u neku ruku postalo uobičajen način komunikacije neočetničkih struktura putem društvenih mreža.

Ono što zabrinjava je što se u odvratnu „raspravu“  na Facebooku, gdje se Radončić brutalno vrijeđa i gdje mu se prijeti, uključio  i policijski starješina iz Centra bezbjednosti Podgorica Dejo Janković, upućujući naizgled naivne opaske, iza kojih se, međutim, kriju monstruozne prijetnje!

Na društvenoj mreži Facebook, ispod autorskog teksta Radončića pod naslovom “Radončić: Vlada pada, a Abazović želi napustiti četničko kolo” koji je preuzet sa portala Radio Sarajevo, a objavljen 22. januara na zvaničnoj stranici portala “Standard”, izvjesni Dragan Dragović, po svemu sudeći neočetnik iz Istočnog Sarajeva, napisao je 23. januara u 10:48 sati, komentar: “Operi zube Turčine dolazi moj k…c u kontrolu”.

Belivukova terminologija

Na to se nadovezao policijski starješina Dejo Janković u 11:04h, potom i u 11:05h napisao sljedeće poruke: “radi nešto” ”u radionici” i “ako treba tu sam da se radi na frezeru, cirkular, da se čisti pilotina”. Na to mu je Dragović istog dana odgovorio: “evo radim pletem korpu ovom pjesniku”, čime jasno precizira pokazuje na koga se „radovi“ odnose.  Što je policijski službenik označio sa “sviđa mi se”.

Za one koji nijesu možda upućeni, ovaj razgovor bi izgledao kao banalan, ali u policijskom i kriminalnom žargonu ”cirkular”, ”frezer”, ”radionica”, „korpe“ su termini koji se vezuju za kriminalni klan Veljka Belivuka, čiji su pripadnici koristili upravo ove alate da sjeku tijela svojih žrtava. ”Radionicama” su označavana mjesta na kojima se to radilo, a u korpama su odnosili ostatke njihovih tijela.

Zeković pisao Jokiću

Povodom ovog slučaja generalni sekretar Crnogorskog helsinškog odbora za ljudska prava (CHO) i aktivista za ljudska prava Aleksandar Saša Zeković, kako prenosi portal Standard, obratio se načelniku Centra bezbjednosti Podgorica Goranu Jokiću sa zahtjevom da provjeri da li su javni nastupi Jankovića, starješine u Stanici policije za bezbjednost saobraćaja CB Podgorica u skladu sa etičkim vrijednostima crnogorske policije i instrukcijama direktora Uprave policije o ponašanju policijskih službenika na društvenim mrežama.

Prema Zekovićevim saznanjima Janković je zamjenik komandira policije u CB Podgorica, što predstavlja povod za veliku zabrinutost.

Zeković je zatražio od Jokića da hitno naloži da se provjeri da li je javni nastup starješine D.J. u skladu sa etičkim vrijednostima Uprave policije i instrukcijama direktora Uprave policije.

Kako je naveo Zeković, dobar dio javnosti je to prepoznao na način kao da policijski starješina navodno toleriše i učestvuje u vrijeđanju, degradiranju i prijetnjama prema Šekiju Radončiću, uglednom novinaru, branitelju ljudskih prava i osnivaču CHO.

Zatraženo je da načelnik CB Podgorica Goran Jokić hitno naloži odgovarajuće provjere i informiše o preduzetim radnjama. O slučaju su obaviješteni direktor Uprave policije, Etički odbor Uprave policije i Ministar unutrašnjih poslova. Zeković je zatražio da se policijski starješina CB Podgorica izvini novinaru Radončiću i javnosti zbog svoje neadekvatne reakcije.

SDT istražuje ko je pratio Radončića

Radončić je povodom ovog slučaja kazao da Specijalno državno tužilaštvo još od sredine ljeta vodi istragu u vezi sa njegovim uhođenjem protiv, za sada, neidentifikovanih osoba i dovodi to u vezu sa njegovim dokumentarnim filmom „Zavjera“, koji je uoči lokalnih izbora u Nikšiću, u martu prošle godine, premijerno prikazan na Televiziji Crne Gore, piše Pobjeda.

Prema njegovim riječima, ubrzo nakon emitovanja filma počele su prijetnje na društvenim mrežama jer je, kako navodi, u dokumentarcu „Zavjera“ raskrinkao ulogu ruskih agenata Eduarda Šišmakova i Vladimira Popova u pokušaju državnog udara u Crnoj Gori 2016. godine.

Potom i fizičkih praćenja od nepoznatih ljudi, pa je slučaj, bez obavještavanja medija,  prijavio tužilaštvu.

“Sredinom ljeta sam prijavio slučaj tužilaštvu kada sam postao siguran da me prate dva automobila koji su se smjenjivali u tom naumu. Potom sam praćen i od pojedinih osoba. Zbog toga što su policija i Agencija za nacionalnu bezbjednost pod uticajem stranih službi, procijenio sam da to jedino mogu prijaviti tužilaštvu “, kazao je Radončić za Aktuelno.

Prema njegovim riječima, tužilaštvo je došlo do podataka i fotografija ljudi koji su ga pratili i snimali iz automobila sa budvanskim registarskim tablicama za koje se ispostavilo da su lažne, odnosno da ne postoje.

Aktuelno će nastaviti da prati ovaj slučaj, posebno postupanje rukovodioca crnogorske policije.