Tekstovi

Lov na Profesionalca

Profesionalac je iznio brojne i teške optužbe na račun direktora ANB-a Dejana Vukšića i njegovog gurua Dritana Abazovića. Teška vremena, posebno ona kada je jedna država izložena agresiji i okupaciji, na površinu izbace heroje ali i izdajnike. Znane ili neznane. Sjetimo se Valtera, koji je pod tim pseudonimom, braneći Sarajevo od fašista, ušao u legendu. Potom je ovjekovječen sjajnim filmom Hajrudina Krvavca „Valter brani Sarajevo“, a jedna od sarajevskih ulica nosi i njegovo puno ime: Vladimir Perić Valter.

I aktuelna agresija na Crnu Goru dobila je svog heroja. Poznat je pod pseudonimom Profesionalac. Crnogorski Valter se ne bori s puškom u ruci i ne vodi gerilski odbrambeni rat, već se perom bori protiv raznih okupatora objavljujući tekstove na portalu Aktuelno.me. Takvo je vrijeme došlo: pero ubija jače od puške.

Profesionalac je, za one koji nijesu čitali, na pomenutom portalu objavio 19. tekstova o tome kako se pod novom vlašću i ruskom dirigentskom palicom ruši jedan od najvažnijih stubova crnogorske države i državnosti – Agencija za nacionalnu bezbjednost. I ti tekstovi su izazvali veliku pozornost.

Profesionalac je, kako se predstavlja, višegodišnji upošljenik ANB-a. Nošen patriotizmom i profesionalizmom javno je, i iz prve ruke, upozorio javnost Crne Gore i zapadne ambasade u Podgorici na to kako se planski i sistematski ruši ANB i crnogorski bezbjednosni sektor. I kako se na taj način posljedično ugrožavaju vitalni interesi Crne Gore, ali i interesi NATO i Evropske unije.

No, to je bio glavni motiv da novi šef ANB-a, Dejan Vukšić, proglasi lov na crnogorskog Valtera. Vukšić je ekspresno Specijalnom državnom tužilaštvu podnio krivičnu prijavu protiv NN lica, (čitaj Profesionalca) „zbog krivičnog djela odavanja tajnih podataka po čl.369 KZCG“. Za koje je predviđena kazna zatvora od jedne do osam godina.

No, Specijalno državno tužilaštvo se proglasilo nenedležnim, pa je krivična prijava proslijeđena Osnovnom tužilaštvu u Podgorici. Međutim, i ono se proglasilo nenadležnim.

Loptica je završila u dvorište Višeg državnog tužilaštva, pa je zamjenica Višeg državnog tužioca, Maja Jovanović, po sili zakona, pozvala urednika portala Aktuelno.me, Balšu Kneževića, da u svojstvu svjedoka da izjavu.

Vjerovatno će je zanimati da li urednik Knežević zna ko je NN lice, koje se potpisuje kao Profesionalac. Zbog koga Vukšić i njegov tim imaju nesanicu. Za očekivati je da će mladi i hrabri urednik zaštiti svoj izvor, ako uopšte Knežević i zna pravi identitet Profesionalca, što mu omogućuju i crnogorski zakoni. Ipak, malo je vjerovatno da je Profesionalac donosio svoje tekstove u redakciju ili ih lično davao uredniku Kneževiću. Danas se tekstovi šalju mejlovima.

Profesionalac je, podsjetiću, u svojim tekstovima iznio brojne i teške optužbe na račun v.d. direktora ANB-a Dejana Vukšića i njegovog gurua Dritana Abazovića. U tekstovima s puno činjenica i podataka, optužio je taj dvojac za urušavanje i pokušaj uništenja ANB-a, te omogućavanje ruskim i srpskim službama da ”rovare” po Crnoj Gori.

Tu su i veoma ozbiljne optužbe za iznošenje super povjerljivih podataka iz ANB-a vezanih za NATO partnere, kao i upliv ruskih i srpskih službi, te kriminalnih klanova u djelovanje ANB-a.

Profesionalac je stilom odličnog novinara pisao i o kršenju zakona kada je Vukšić doveden za direktora ANB-a sa mjesta predsjednika Skupštine opštine Kotor, jer na to mjesto, po zakonu, mogu doći samo depolitizovani kadrovi. A ne nosilac liste proruskog DF-a u Kotoru. Navodio je Profesionalac i brojne primjere nepotizma u službi, malverzacija, isljeđivanja, ucjena upošljenika, mobinga… a sve pod Vukšićevom palicom.

Iz čega se može zaključiti da, ukoliko je sve navedeno tačno, jednoga dana Vukšić umjesto lovca može postati i lovina, to jest meta pravosudnih organa.

Analizom tekstova crnogorskog Valtera možemo takođe zaključiti da ih je pisao čovjek od struke i dobar političko-bezbjednosni analitičar, možda i uz pomoć više eksperata. A možda su tekstovi pisani i iz glave okupiranog crnogorskog naroda. Vrag će ga znati.

Iznervirani Vukšić i nadređeni mu Abazović su do sada svoj bijes zbog pisanja Profesionalca izlivali na njegovu internetsku platformu – portal Aktuelno.me. Sjetimo se, kako je „zapadni igrač“, Dritan Abazović, kojeg su na mjesto potpredsjednika Vlade CG zaduženog za sektor bezbjednost instalirali vlasnici proruskih Vijesti i crkva, nakon što je tražio ukidanja Javnog servisa, najavio je i ukidanje pomenutog portala: „uskoro će aktuelno postati neaktuelno“.

Vrijeme će pokazati da li će se to i ostvariti. U svakom slučaju politički naturščik Dritan Abazović, sa njegovanom frizurom u obliku četničke šubare, i njegova desna ruka naturščik Dejan Vukšić sa držanjem SS oficira sada po okupiranoj Crnoj Gori prevrću svaki kamen da otkriju Profesionalca.

Ne shvatajući da je Profesionalac postao simbol crnogorskog otpora „tihoj“ okupaciji Crne Gore. Što mene asocira na kraj pomenutog fima „Valter brani Sarajevo“. Odnosno, na kultni dijalog između oficira njemačke vojske fon Ditriha i gestapovca Vildera. Razgovor se, kao što znamo, odvija na Trebeviću, iznad Sarajeva, a teče ovako:

  • Oficir Ditrih (deprimirano): Otkada sam u Sarajevu, tražim Valtera i ne mogu ga naći. Tek sada kada odlazim shvatio sam ko je Valter.
  • SS-ovac Vilder (iznenađeno i oštro): Znate ko je Valter?! Recite mi odmah njegovo ime!
  • Oficir Ditrih: Pokazat ću Vam ga… Vidite li ovaj grad? (kamera prikazuje Sarajevo) To je Valter.( Das ist Walter! )

Mislim da bi slikovito bilo da u ovom našem crnogorskom filmu, koji trenutno živimo Dritan Abazović i Dejan Vukšić, pođu do Gorice. Potom da sa vrha Gorice gledajući put Podgorice i Lovćena, deprimirano konstatuju:

To je PROFESIONALAC! Ova se država ne da pokoriti.