Intervjui

Radončić o posjeti Dodika: ‘Srpski svet’ za Republiku Srpsku ‘na moru’

Velikosrpski tenk, Milorad Dodik, sa velikim slovom Z i podignuta tri prsta umarširao je danas u Skupštinu Crne Gore, kako bi obilježio nove granice „ugroženog srpstva“ iliti takozvane „velike Srbije“, kaže u izjavi za portal Radiosarajevo.ba ugledni crnogorski novinar i publicista Šeki Radončić u povodu posjete čelnika bh. entiteta RS Podgorici, gdje se susreo sa Andrijom Mandićem, predsjednikom parlamenta te nama susjedne zemlje.

Pred popodnevni sastanak u Mostaru o europskoj budućnosti BiH (?!) Dodik je u Podgorici kazao da je „srpski svet“ fenomenalna ideja, te da niko ne bi trebao da bude protiv toga.

„Učinio je to Milorad Dodik baš kao što su to, onomad, činili njegovi ideološki i politički prethodnici u Bosni i Hercegovini, kasnije osuđeni ratni zločinci Radovan Karadžić, Momčilo Krajišnik, na koga Dodik i fizički podsjeća, Nikola Koljević, Vuk Drašković i njegov kum Vojislav Šešelj kao i ini , koji su bili prethodnica kasapljenja BiH, etničkih čišćenja i genocida nad Bošnjacima“, ističe Radončić.

Toliko o Europi…

Radončić upozorava da su sada su na meti Crna Gora, Crnogorci, Bošnjaci i Hrvati.

„Koje pokušavaju pokoriti, asimilirati, iseliti i tako od multietničke Crne Gore napraviti novu Republiku Srpsku na moru, odnosno jednonacionalni srpski entitet. Koji će se, u konačnici, priključiti majčici Srbiji. I to sve na očigled, a možda i klimoglav Istoka i Zapada“, zaključuje Radončić. 

Radio Slobodna Europa javlja da je zbog posjete Dodika, nekoliko stotina građana protestiralo je ispred Skupštine sa porukom„Mandiću i Dodiku moramo reći NE! Da je vječna Crna Gora. Da je vječna BiH“. Ulazeći u zgradu parlamenta okupljene je pozdravio sa tri prsta, na šta su građani zviždali i poručivali mu „fašisto“. Razvili su zastavu Bosne i Hercegovine a transparentom poručili „Putinovi poklisari nijesu dobrodošli“.

Naime, Dodik, koji je pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije zbog secesionističkih pretenzija, u Crnu Goru dolazi nakon što se 21. februara sastao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, četvrti put od početka invazije na Ukrajinu. Dva dana ranije je imao sastanak i sa bjeloruskim predsjednikomAleksandrom Lukašenkom, kojeg je Evropska unija sankcionisala zbog izbornih neregularnosti kojom vlada gotovo tri decenije, podsjeća Radio Slobodna Europa.

PREUZETO sa www.radiosarajevo.ba