Anti Spin

Radončić: If the coup had succeeded, there would have been many casualties and everyone would have lived different lives

Istraživački novinar, publicista i autor nagrađivanih dokumentarnih filmova Šeki Radončić ocjenjuje u razgovoru za Pobjedu da njegov film ,,Zavjera“, koji govori o planiranju, izvođenju i sprečavanju državnog udara u Crnoj Gori oktobra 2016, do kraja raskrinkava sve detalje plana za destabilizaciju Crne Gore.

Radončićev film ,,Zavjera“ je u zvaničnoj konkurenciji kultnog Sarajevskog filmskog festivala koji počinje danas. Po ocjenama stručnjaka koji su odgledali film, ,,Zavjera“ je u najužem krugu kandidata za nagradu ,,Srce Sarajeva“.

Film se ne bavi samo pokušajem državnog udara, već širom zavjerom, koja je počela znatno prije pokušaja državnog udara, još 2014. i 2015. godine i ta zavjera još nije završena, jer traje ruska politička diverzija u Crnoj Gori – kaže Radončić za Pobjedu.

Naglašava da je ključna njegova namjera bila da prikaže sve detalje opsežne akcije koju su izvodili agenti GRU, srpski paravojni plaćenici i srpski ekstremisti koji su bili u Crnoj Gori, uz političku podršku lidera Demokratskog fronta.

Moja namjera nije bila da filmom bilo što dokazujem, to je posao tužioca. Ali jeste moja namjera bila da pokažem – što se desilo. Može da zvuči neskromno, ali smatram da sam u tome uspio. U filmu se savršeno vidi kako počinje akcija, kako u Crnu Goru dolazi general srpske žandarmerije Bratislav Dikić da ,,podigne ustanak“, kao crnogorska policija snima njegove razgovore, kako ga hapsi… Prikazano je kako djeluju ruski agenti u Crnoj Gori, koji su im ciljevi i rasvijetljen kompletan plan koji je imao za cilj, ne samo da svrgne vlast, već i da izazove građanski rat u Crnoj Gori – ističe Radončić.

Prema informacijama do kojih je došao, nakon niza razgovora sa akterima dešavanja, Radončić procjenjuje da bi, u slučaju da je uspio plan terorističkog udara, posljedice po Crnu Gori bile dramatične i da bi ona izgledala sasvim drugačije nego danas.Da je uspio taj plan, sto posto sam u to siguran, a mislim da će biti sigurni i gledaoci kada odgledaju film – svi bi mi ovdje danas živjeli drugačiji živote. Iza te akcije ostali bi mnogi grobovi u Crnoj Gori. Da je državni udar uspio, Crna Gora bi bila povučena unazad barem pedeset godina – samtra autor filma.

U Radončićevom filmu učestvuju i svjedoče o planovima i aktivnostima i dva aktera zavjere, Saša Sinđelić i Paja Velimirović.

Zahvaljujući minulom radnom stažu i u novinarstvu i na filmu imao sam sreću da ubijedim dvojicu zavjerenika, Sašu Sinđelića i Paju Velimirovića, da učestvuju u filmu. Mislim da je to jedan od rijetkih filmova u kojem zavjerenici – koliko ja mogu da procijenim, a kamera baš i ne da se prevariti – iskreno govore o onome što su radili, što su planirali.. I koji je bio cilj državnog udara: zauzimanje državnih organa, likvidacija najmanje pedeset ljudi iz specijalne jedinice i ubistvo crnogorskog premijera Mila Đukanovića. Mislim da nikada niko neće uspjeti da njih dvojicu dovede u isti projekat – kaže Radončič.