Anti Spin

Ogledalo jedne vlasti

Piše: Šeki RADONČIĆ

Direktno uvezati Mila Đukanovića i Petra Lazovića, dvije najnapadanije persone u Crnoj Gori, i to sa 300.000 eura na ruke mjesečno, dobitna je formula. Što je tipično za uzvišeno crnogorsko novinarsko cipelarenje. Pogotovu cipelarenje onih koji više nisu na vlasti ili su strpani u zatvor

Da nije poslanik Jovan Vučurović, na Odboru za bezbjednost i odbranu, postavio pitanje glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću da li je Milo Đukanović od kavačkog klana mjesečno primao na ruke 300.000 eura, poslanik Jole bi, daleko bilo, umro a ne bi saznao pravu istinu. Baš kao ni veliki dio crnogorske javnosti.

Što je razumljivo: to je u prepiskama na Skaj aplikaciji tajno napisao satanizovani Petar Lazović, a ekskluzivno objavile nezavisne, istinoljubive i kredibilne Vijesti. Na čelu sa gazdom Željkom Rubljovim.

Uzvišeno crnogorsko novinarsko cipelaranje

Pozivajući se na pisanje Vijesti, tu monstruoznu laž su brže-bolje, neselektivno i bez obavezne provjere činjenica (fact-checking) prenijeli brojni crnogorski i regionalni portali i mediji. Pa i Slobodna Evropa. Prosipajući tako i svoje propagandno perje. Pa neka ga skuplja ko može.

Jer prenijeti žute Vijesti, upakovane u plavo, zvuči tako profesionalno, tako nezavisno i tako in. Time se povećava broj čitanja i klikova, pa postaje i unosno. I prava muzika za uši pojedinih stranih  diplomata. Jer direktno uvezati predsjednika Mila Đukanovića i službenika ANB-a Petra Lazovića, dvije medijski najnapadanije persone u Crnoj Gori, i to za davanje  300.000 eura mjesečno na ruke predsjedniku države, dobitna je manipulacija i formula.  

Što je tipično za uzvišeno crnogorsko novinarsko cipelarenje. Pogotovu šutiranje onih koji nisu više na vlasti ili su strpani u zatvor. A Ludi Kralj crnogorskih cipelarskih medija nema premca u tome. 

No, maske su pale: Vladimir Novović je na Odboru za bezbjednost, pred tv kamerama, eksplicitno izjavio da te poruke na Skaj aplikaciji nije napisao Petar Lazović, već Aleksandar Mrkić lažno se  predstavljajući kao Petar Lazović. 

U optužnici protiv Veselina Veljovića vezano za šverc cigaretama, precizira Novović, zaključak SDT-a je da je te poruke „ispisivao okrivljeni Mrkić Aleksandar, onog momenta kad je saznao da je policija došla do vozača kamiona u kojem se nalazilo oko hiljadu i sto paketa cigareta“. 

Aleksandar Mrkić  je takvu podvalu učinio „upravo da bi prikrio da je on učesnik toga posla“ dodaje Novović potencirajući da je „tih dana Aleksandar Mrkić promijenio i niknejm koji je do tada koristio.“

Ovo krucijalno svjedočenje glavnog specijalnog tužioca baca novo svijetlo na vjerodostojnost Skaj aplikacija i navodnih pošiljalaca poruka. Na što advokati optuženih gotovo dvije godine upozoravaju tužilaštvo, sudove i javnost.

Slučaj ove monstruozne montaže može biti poučan za novinare i vlasnike medija koji zarad „šake klikova“, prenose iskompromitovanu Skaj aplikaciju iz Vijesti.  

Zbog takvog „novinarstva“ Vijesti su već popile tužbu od Andreja Vučića. Tim povodom je duhoviti Milan Knežević na mreži X ispostavio fakturu Željku Rubljovu:

„E moj Žeks. Kada promijeniš vlasnika, više ne znaš na koga laješ. Važno je da je povodac iste dužine. 

P.S. A ako ti nije žao debelo crijevo, vrati M-telu 3.113.535.39 evra, pa onda prevrni korito.“ 

Stanlio i Olio  

Sjednicu Odbora za bezbjednost i odbranu snažno je obilježila i polemika između šefa SPO Predraga Šukovića i ministra policije Andreja Milovića. Moguća samo u današnjoj Crnoj Gori. Nema te Zadruge i rialitija koji bi zasjenili ono što se dešavalo na tom Odboru.

To ni pas s maslom ne bi pojeo. I to je pravo ogledalo crnogorske vlasti, haosa i dna na kojem se nalazi Crna Gora i njen bezbjednosni sistem.  

Iz te kloake izvući ću samo neke ključne činjenice: šef SPO je pred poslanicima, šefom SDT-a i tv kamerama pokušao da beskrupulozno montira smjenu i hapšenje ministra policije Andreja Milovića, optužujući ga da je učestvovao u švercu droge.  

Uz punu asistenciju uigranog tandema Dritana Abazovića i Filipa Adžića. Ulcinjskog Stanlija i cetinjskog Olija. Sa kojim je, kako se pohvalio „veoma blizak“. 

Policajac Šuković je pred članovima Odbora i kamerama pokazao fotografije, kako je tvrdio, automobila ministra Andreja Milovića, koji je u podu imao specijalni bunker u kojem je pronađena droga. 

Pročitao je i dopis Tužilaštva iz Bosne i Hercegovine, u kojem je, kako ističe, navedeno da je na području Sarajeva „15. juna izvršen pretres vozila vlasnika Andreja Milovića, koje je, koristilo lice koje je lišeno slobode.“

Manirom zloglasnih isljednika iz ’48, Šuković ne trepnuvši tvrdi da „sa ovim vozilom on prelazi granicu Crne Gore i prijavljuje ga u svom imovinskom kartonu“. 

Potom, prizemno optužuje Milovića da je i njegova djevojka „M.M. bezbjednosno interesantno lice i da je bila u vezi  sa jednim od šefova kriminalne grupe.“

Što bi elementarno vaspitana osoba, ako je to tačno, ostavila da saopšti u „gluvoj sobi“, daleko od  očiju javnosti.

Sve su to s ushićenjem posmatrali Stanlio i Olio. 

Mali zeleni

Replicirao je ministar Andrej Milović precizirajući da je to vozilo znatno ranije prodao i odjavio u MUP-u, da ga je kupac u međuvremenu prodao trećoj osobi, te da je o tome dao iskaz SDT-u. S time je kaže, gledajući u Vladimira Novovića, upoznat i šef SDT-a.

“Još tada sam imao informacije da mi Šuković i Kurti spremaju aferu“, istakao je Milović zaključujući da on „ne može da odgovara za to što je neko treće lice napravilo krivično djelo.“

Bedastoće u vezi njegove navodne djevojke Milović nije želio da  komentariše.

No, sve to je bila uvertira za obračun u strogo čuvanoj „gluvoj sobi“. O čemu je javnost upoznao tabloid Vijesti. I to iz pera glavnog urednika Mihaila Jovovića. Što je u redu: educirani glavni urednici se oglašavaju isključivo povodom ozbiljnih događaja. 

Urednik Jovo se, mora se reći, oglasio tekstom sa kreativnim naslovom: „Poslanici ‘pozelenjeli’ zbog Milovićevih  ‘susreta sa mafijašima.“

I podnaslovom: „Šuković precizno saopštio datume, imena i detalje susreta ministra pravde sa desetak navodnih pripadnika organizovanih kriminalnih grupa i grupom Darka Šarića, potvrdilo Vijestima više učesnika sjednice.“ 

Pošto su u lažima kratke noge, oglasio se lider DPS-a Danijel Živković. Na mreži X upozorio je da objave u Vijestima predstavljaju kršenje zakona, pogotovu što su iznijete informacije netačne. I ministar Andrej Milović je negirao tačnost objavljenih informacija, dok je predsjednik Odbora Miodrag Laković ekspresno najavio podnošenje krivične prijave zbog odavanja službenih tajni. 

Što znači da su Vijesti opet uhvaćene u svom prirodnom stanju. U lažima. No, ko je tom tabloidu dostavio (dez)informacije možda će utvrditi istraga. 

A smijem se kladiti, uvaženi čitaoci, da su sumnjiva lica „mali zeleni“ poslanici  iz redova ekološke i zelene URE: Stanlio i Olio.

Politička policija

Kako god, sada se postavlja pitanje svih pitanja: hoće li specijalni državni tužilac Vladimir Novović stati iza iskompromitovanog šefa SPO, Predraga Šukovića, koji bi da u montiranim procesima hapsi ministre ili će mu se zahvaliti na saradnji!?   

Ako Vladimir Novović ne smijeni Predraga Šukovića u razumnom roku, to će otvoriti osnovanu sumnju da šef SPO nije solirao, već da je sve radio u dosluhu sa šefom SDT-a. Što bi potvrdilo da se Specijalno policijsko odjeljenje, na čelu sa Šukovićem, izdiglo iznad zakona i postalo neka vrsta političke policije.

A tog duha puštenog iz boce trebalo bi što prije da vrati nazad tek izabrani vrhovni državni tužilac Milorad Marković, Tužilački savjet i vladajuća elita. Tako što će insistirati na tome da svako radi samo svoj posao.