Intervjui

Šeki Radončić tvrdi: „Rešetnjikov priznao da su Rusi planirali ubistvo Đukanovića“

Povratak u regiju Leonida Petroviča Rešetnjikova, penzioniranog general-potpukovnika i nekadašnjeg načelnika Informativno-analitičke uprave ruske obavještajne službe SVR, inače vanjske obavještajne službe zadužene za djelovanje u inozemstvu, kao i njegov intervju za beogradsku „Politiku“, izazvali su pažnju, pa i reakcija na prostorima bivše Jugoslavije.

Kad se „penzioneri“ napiju votke

Uz ostalo, Rešetnjikov je za srbijanski državni list govorio o optužbama za učešće u pokušaju državnog udara u Crnoj Gori, zašto mu je zabranjen ulazak u Bugarsku, te o politici srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i odnosima sa Srbijom.

U razgovoru za Radiosarajevo.ba poznati crnogorski novinar i publicista Šeki Radončić, autor filma „Zavjera“, koji je prikazan na Sarajevo Film Festivalu, a upravo govori o pokušaju svrgavanja Mila Đukanovića, komentira povratak Rešetnjikova u regiju i njegove medijske istupe.

„Iako Leonid Rešetnjikov u intervjuu beogradskoj „Politici“ izigrava dobronamjernog i tek oporavljenog čikicu, riječ je o veoma opasnom ruskom generalu i obavještajcu,koji u tom intervjuu, između redova, šalje poruku i Aleksandru Vučiću uoči posjete Vladimiru Putinu.Ako analiziramo taj intervju Rešetnjikov je banalizovao pokušaj državnog udara u Crnoj Gori izveden u režiji ruskih službi i agenata, tvrdeći da je riječ o „izmišljenoj priči obavještajnih službi““, kaže Radončić, koji se godinama bavi istraživanjem malignog ruskog utjecaja u regiji. 

Znakovito je, ističe dalje Radonočić, priznanje Rešetnjikova da je postojao plan za ubistvo crnogorskog predsjednika tokom pokušaja državnog udara 2016. godine u Crnoj Gori, prebacujući odgovornost sa moskovskih agenata i službi na „penzionere“.

„Možda je bilo nekih razgovora, uz čašicu rakije, s nekim penzionerima. Moguće da su rekli kako bi bilo dobro da nema Đukanovića…Možda je bilo i ruskih… Moguće je da su u kafani popili i počeli da pričaju svašta, a specijalne službe su to iskoristile da pokažu kako je to zavera… „, rekao je Rešetnjikov za beogradski list.

Poruka Vučiću

Radončić smatra da se „tako iskusnom obavještajcu ovakva konstatacija nije omakla“.

„Već da je riječ o još jednom brutalnom demonstriranju sile i otvorenoj poruci prije svega Đukanoviću i Vučiću da se „penzioneri“ mogu ponovo napiti ruske votke i sve ponoviti. A predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, veoma dobro zna da su ruski agenti Eduard Šišmakov i Vladimir Popov nudili milione za ubistvo Mila Đukanovića, što su sve dokumentovali agenti srbijanske BIA-e tokom njihovog susreta sa Sašom Sinđelićem na Kalemegdanu. Fotografije tog susreta sam, kao što se zna, objavio u svom dokumentarnom filmu o pokušaju državnog udara u Crnoj Gori, „Zavjera“, a bile su i dio dokaznog postupka na suđenju u Podgorici“, istakao je Radončić.

Prema njegovim riječima, upravo je Rešetnjikov početkom 2016. godine za TV Carigrad izjavio da se neće iznenaditi ukoliko se u Crnoj Gori dogodi i pokušaj nasilnog preuzimanja vlasti, najavljujući tako ono što se dogodilo 16. oktobra iste godine.

Na pitanje zašto se Rešetnjikov vraća u regiju, Radončić je uvjeren da je i to poruka.

„Mislim da je suština priče u sljedećem: da se Vučiću uoči njegove posjete Putinu pokaže da Rusija neće tolerirati njegove ekskurzije i koketiranje sa Zapadom i da se, ako bude zatrebalo, ponovo mogu pojaviti „penzionisani“ oficiri i egzekutori GRU i FSB-a“.

Pročitajte više putem: https://radiosarajevo.ba/vijesti/regija/seki-radoncic-tvrdi-resetnjikov-priznao-da-su-rusi-planirali-ubistvo-dukanovica/437851